Skip to main content

Moderná výučba matematiky

V piatok 3. marca sme sa stretli na ďalšom Inšpiračnom klube s kolegyňami z fakulty BERG, aby nás inšpirovali modernými prístupmi ku vyučovaniu matematiky, ktoré aplikujú už niekoľko rokov.

Prezentáciu otvorila doc. RNDr. Jana Pócsová, PhD., ktorá bola finalistkou ESET Science Award za moderné vysokoškolské vzdelávanie v roku 2021. Stručne nám ozrejmila výzvy, ktoré tím matematikov na BERG viedol k neustálym a systematickým zmenám s cieľom urobiť matematiku študentom prístupnou a lepšie zvládnuteľnou.

Na príklade sme mali možnosť vidieť ako kolegyne z BERG systematicky zlepšujú výučbu, monitorujú efekty zavádzania nových prístupov a aké používajú nástroje a techniky. Aj ony majú na matematike podobne ako na našej fakulte  veľký počet študentov  s rôznou úrovňou znalostí a tak sa pasujú s výzvou ako aplikovať moderné a motivujúce vzdelávanie, ktoré by čo najviac angažovalo študentov a stimulovalo  ich vnútornú motiváciu.

Moderna vyucba matematiky

RNDr. Andrea Mojžišová, PhD. nám ukázala ako pripravujú interaktívne elektronické učebné materiály, ktoré študentom pomáhajú precvičovať si príklady a vzdelávať sa v domácom prostredí. Podelila sa s nami s výsledkami práce v softvéri MATLAB, ktorý sa im osvedčil na testovanie študentov. Kolegyne z BERG nám prezentovali príklady ako zavádzali inovácie napr. natáčanie videí, Blended Learning, Flipped Learning, Active Learning, Hybrid Learning až po modularitu, ktorá je poslednou inováciou, na ktorej v súčasnosti pracujú. Ing. Katarína Valentová porozprávala o kybernetickom  prístupe a automatizácii spätnej väzby v Moodle.

V diskusii sme sa dlhšie rozprávali o Edu-Scrum, keďže sme mu mali nedávno venovaný Inšpiračný klub a zaujímali nás praktické skúsenosti s praktickou aplikáciou. Sme radi, že sa podarilo prepojiť kolegov a kolegyne z Katedry aplikovanej matematiky a hospodárskej informatiky na EkF a z Ústavu riadenia a informatizácie výrobných procesov, kde sa vyučuje matematika na BERG.